LibreOffice

LibreOffice is een kantoorsoftwarepakket ontwikkeld door The Document Foundation en wordt ontwikkeld voor Windows, OS X, Android en Linux. LibreOffice is gebaseerd op OpenOffice.org en is eveneens vrij en gratis verkrijgbare software.

In september 2010 stapten ontwikkelaars van OpenOffice.org uit het project, nadat het eigendom was geworden van Oracle doordat dit bedrijf Sun had overgenomen. De ontwikkelaars richtten “The Document Foundation” op en ontwikkelden het OpenOffice.org-pakket voorlopig verder als LibreOffice. Hiervoor gebruikten ze de bètaversie van OpenOffice.org 3.3. Verschillende andere softwarebedrijven sloten zich bij hen aan. Vanaf dat moment was het ontwikkelen van LibreOffice een feit.

De merknaam LibreOffice was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke merknaam, omdat men hoopte dat Oracle de naam OpenOffice.org zou afstaan aan The Document Foundation en zich eveneens zou aansluiten remington shaver saver. Oracle weigerde dit en eiste het vertrek bij OpenOffice.org van alle betrokken ontwikkelaars. Eind oktober 2010 stapten 33 ontwikkelaars over.

Op dit moment gebruiken onder andere Arch, Canonical, Novell en Red Hat LibreOffice in hun besturingssystemen.

LibreOffice is gebaseerd op OpenOffice.org en heeft daar nog de zichtbare kenmerken van. Zo lijkt de gebruikersinterface nog steeds sterk op die van OpenOffice.org en zijn zelfs de namen van de verschillende pakketonderdelen hetzelfde gebleven. Het pakket is wat dat betreft dus een doorontwikkeling van wat de ontwikkelaars gemaakt hebben voor OpenOffice, onder een andere naam. LibreOffice maakt gebruik van de Tango-pictogrammen.

Het pakket bestaat uit de volgende programma’s:

Deze programma’s kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen in het OpenDocument-formaat, dat in essentie een ZIP-archief van XML-bestanden (en eventueel bijhorende afbeeldingen) is

United States Away WILLIAMS 14 Jerseys

United States Away WILLIAMS 14 Jerseys

BUY NOW

$266.58
$31.99

. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestandsformaten uit de Microsoft Office-bundel die het OOXML-formaat gebruiken. Ook bestaat er de mogelijkheid om PDF te exporteren running drink bottle belt.

The Document Foundation neemt zich voor om elke zes maanden een nieuwe hoofdversie vrij te geven.

The Foundation biedt twee verschillende hoofdversies van LibreOffice aan. De laatste hoofdversie (Fresh) is voor gebruikers die uit zijn op de nieuwste verbeteringen en toevoegingen, terwijl de voorlaatste (Still) meer bestemd is voor gebruikers die een hoge stabiliteit verkiezen boven de nieuwste wijzigingen.

Op 29 januari 2015 bracht The Document Foundation LibreOffice 4.4 uit. De gebruikersinterface werd onder handen genomen: dialoogvensters, menubalken, contextmenu’s, werkbalken en de liniaalbalken werden aangepast. Daarnaast werd het monochrome icoonthema Sifr uitgebreid. Sifr is nu standaard op OS X.

De zijbalk werd aangepast om beter te integreren met de menu’s. Ook deel van LibreOffice 4.4.0 is een nieuw kleurselectiegereedschap what tenderizes meat.

LibreOffice 4.4 biedt daarnaast:

Deze versie werd uitgegeven op 28 juli 2014. Deze versie bevat OOXML-verbeteringen waaronder verbeteringen aan de DrawingML-functies, themalettertypen en ingesloten bestanden. De themakleuren voor lettertypen, alinea’s en tabelcellen worden nu behouden, alsook de stijl, invulkleur en andere effecten bij afbeeldingen en vormen.

Daarnaast zijn er in LibreOffice nu 30 bijkomende Excel-formules beschikbaar. Ondersteuning voor de oude bestandsformaten van ClarisWorks, MacWorks en SuperPaint werd toegevoegd aan LibreOffice.

Geneste opmerkingen kunnen geïmporteerd en geëxporteerd worden en dit vanuit en vanaf de bestandsformaten DOC, RTF en DOCX.

Andere grote aanpassingen:

Daarnaast is het nu mogelijk om alinea’s langer dan 65.000 karakters te maken. Dit was een oude limiet.

Deze versie werd uitgegeven op 30 januari 2014. Deze bevat volgende grote aanpassingen:

Deze versie werd uitgegeven op 25 juli 2013. De vernieuwingen zijn onder meer:

In totaal zijn er meer dan 1300 fouten gerepareerd in deze versie.

LibreOffice 4.0 is uitgebracht op 7 februari 2013.

Versie 3.6 is uitgebracht in augustus 2012. De belangrijkste verbeteringen zijn:

Nieuw in deze versie, uitgekomen op 14 februari 2012, zijn:

In versie 3.5.4 werd de snelheid bij het laden van documenten in sommige gevallen met 100% verhoogd. Versie 3.5.7 bracht iets meer dan 50 foutoplossingen.

Versie 3.4.0 werd op 3 juni 2011 vrijgegeven.

De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd in versie 3.4:

Het eerste softwarepakket krijgt versienummer 3.3, aangezien de oude nummering van OpenOffice.org wordt voortgezet. De eerste Beta werd vrijgegeven op 28 september 2010, Beta 2 op 14 oktober en Beta 3, één maand later, op 17 november. Op 5 december komt de eerste release kandidaat uit, meteen gevolgd door een tweede, op kerstdag, 25 december. De derde en vierde release kandidaat kwamen op respectievelijk 13 en 20 januari uit. De definitieve versie is uitgebracht op 25 januari 2011.

LibreOffice 3.3 heeft enkele functies die niet in OpenOffice.org 3.3 terug te vinden zijn:

Referenties